Jacek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Jacek

Post autor: komar89 »

jacek obliczyl, ze w ciągu tygodnia chodząc codziennie do szkoły i z powrotem pokonal odleglosc 16,4km. wiedzac ze droga przez las miala długos 1,5km a druga przez laki 2,2km. odpowiedz ile razy jacek wybrał droge przez las ?
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: Jacek

Post autor: heja »

x- tyle razy szedł przez las
(5-x)- tyle razy szedł przez łąki
\(3x+(5-x) \cdot 4,4=16,4\)

\(x=4\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: Jacek

Post autor: irena »

heja pisze:x- tyle razy szedł przez las
(5-x)- tyle razy szedł przez łąki

\(x=4\)
Jeśli chodził do szkoły od poniedziałku do piątku, to pokonywał odległość dom-szkoła 10 razy.

x- tyle razy szedł przez las
(10-x) - tyle razy szedł przez łąki

\(1,5x+2,2(10-x)=16,4\\0,7x=6,6\\x=8\)

Jacek 8 razy wybrał drogę przez las.
ODPOWIEDZ