zadania tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

zadania tekstowe

Post autor: malgos382 »

1. Pan Krzysztof kupił 5 dużych i 5 małych kapoków. Duży kapok kosztował132 zł, a mały był od niego 3 razy tańszy. Które wyrazenie przedstawia koszt zakupów pana Krzysztofa?
a. 132+132:3x5 b. 5 x (132+132:3) c. 5x132+132:3 d. 5x132+5x132x3

2. Pan Krzysztof zabrał grupę harcerzy na trzydniowy rejs. Mieli przebyć 90 km. Pierwszego dnia przepłynęli 2/5 trasy, drugiego dnia 5/12 pozostałej części. Ile km przepłynęli ostatniego dnia?

3.Jaką długosć będzie miała łamana przedstawiająca 90 kilometrową trasę rejsu zorganizowanego przez pana Krzysztofa na mapie w skali 1:250 000?

4. Pan Krzysztof po zakończeniu sezonu postanowił pomalować swoja żaglówkę. powierzchnia do pomalowania to 23,6 m kw. jedna puszka farby wystarcza na pomalowanie 9 m kw. Ile puszek farby musi kupić pan Krzysztof jeśli chce trzykrotnie pomalować powierzchnię łódki?
fegris
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 09 lis 2011, 20:18
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: zadania tekstowe

Post autor: fegris »

1. d 5x132+5x132x3
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

Zad2
Dane:
1 dzień- 2/5 trasy
2 dzień 2/12 trasy pozostałej części
Rozw.
\(\frac{2}{5} \cdot 90km= \frac{180}{5}km =36km\)
\(90km-36km=54km\)
\(\frac{2}{12} \cdot 54km= \frac{108}{12}km = \frac{18}{2}km =9 km\)
\(90km-36km-9km=45km\)
Odp. Ostatniego dnia przepłynęli 45 km
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

Post autor: anetaaneta1 »

zad4
\(23,6m^{2} \cdot 3=70,8m^{2}\)
\(70,8 /9=7,8667\approx 8\)
Odp. Pan Krzysztof musi kupić 8 puszek farby
ODPOWIEDZ