zadanie z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie z treścią
Państwo Kowalscy pojechali z dwojgiem dzieci na wczasy. Za całą rodzinę zapłacili 4260 zł. Za dzieci zapłacili o 846 zł mniej niż za dorosłych. Ile kosztowały takie wczasy dla rodziny z jednym dzieckiem?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 81
- Rejestracja: 15 wrz 2011, 20:07
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 19 razy
Re: zadanie z treścią
\(2a + 2b = 4260\)
\(2a = 2b - 846\)
a - dziecko
b - dorosły
\(2a + 2b = 4260\)
\(2a - 2b = - 846\)
\(4a = 3414\)
\(a = 853,5\)
to wczasy kosztowały \(a + 2b = 4260 - a = 853,5 + 4260-2\cdot853,5 = 3406,5\)
\(2a = 2b - 846\)
a - dziecko
b - dorosły
\(2a + 2b = 4260\)
\(2a - 2b = - 846\)
\(4a = 3414\)
\(a = 853,5\)
to wczasy kosztowały \(a + 2b = 4260 - a = 853,5 + 4260-2\cdot853,5 = 3406,5\)
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 19:46 przez 506, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Możesz rozwiązać układem równań,ale możesz i bez układu.
\(4260+846=5106\)tyle byłoby warte wczasowanie dla czwórki dorosłych.
\(5106:2=2553\)tyle płaci się za dwoje dorosłych.
\(2553-846=1707\) tyle za dwoje dzieci
\(1707:2=853,50\)tyle za jedno dziecko.
Koszt na trzyosobową rodzinę:
\(2553+853,50=3406,50\)
\(4260+846=5106\)tyle byłoby warte wczasowanie dla czwórki dorosłych.
\(5106:2=2553\)tyle płaci się za dwoje dorosłych.
\(2553-846=1707\) tyle za dwoje dzieci
\(1707:2=853,50\)tyle za jedno dziecko.
Koszt na trzyosobową rodzinę:
\(2553+853,50=3406,50\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.