2 zadania z trescia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ocb21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2011, 13:40

2 zadania z trescia

Post autor: ocb21 »

1. srednie zasoleniewody morskiej w baltyku wynosi 0,75%. oznacza to ze 0,75% masy wodymorskiej stanowi sol. ile nalezy odparowac wody morskiej aby otrzymac lyzke soli (15g)?
2. 50 % uczniow pewnej klasy nie wie, ze 50% to pol, 50% tej polowy klasy nie wie nawet ze 100% to jeden, a 50% z nich czyli 4 uczniow, nigdy nie slyszalo slowa procent. ilu uczniow liczy ta klasa?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(0,0075x=15\\x=2000g=2kg\)

2.
\(0,5\cdot0,5\cdot0,5x=4\\0,125x=4\\x=32\)
ODPOWIEDZ