bieżnia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bieżnia
Na stadionie,którego bieżnia ma 400 m dł.,odbył się bieg 10 km. Zwycięzca ukończył bieg po 30 min.,a ostatni zawodnik po 32 min.. Po ilu okrążeniach zwycięzca zdublował ostatniego zawodnika? (każdy zawodnik biegł ze stałą prędkością)
10km=10000m
\(10000:400=25\)
Prędkość I zawodnika
\(v_1=\frac{10000m}{0,5h}=20000\frac{m}{h}\)
Prędkość II zawodnika
\(v_2=\frac{10000m}{\frac{32}{60}h}=18750\frac{m}{h}\)
Pierwszy zawodnik pokonał o 400m więcej od drugiego w momencie zdublowania.
Czas do zdublowania
\(20000t=18750t+400\\1250t=400\\t=0,32h\)
Droga I zawodnika w tym czasie:
\(0,32h\cdot20000\frac{m}{h}=6400m\)
\(6400:400=16\)
Pierwszy zawodnik zdublował drugiego po 16 okrążeniach.
\(10000:400=25\)
Prędkość I zawodnika
\(v_1=\frac{10000m}{0,5h}=20000\frac{m}{h}\)
Prędkość II zawodnika
\(v_2=\frac{10000m}{\frac{32}{60}h}=18750\frac{m}{h}\)
Pierwszy zawodnik pokonał o 400m więcej od drugiego w momencie zdublowania.
Czas do zdublowania
\(20000t=18750t+400\\1250t=400\\t=0,32h\)
Droga I zawodnika w tym czasie:
\(0,32h\cdot20000\frac{m}{h}=6400m\)
\(6400:400=16\)
Pierwszy zawodnik zdublował drugiego po 16 okrążeniach.