stopy, metale
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stopy, metale
Oblicz ciężar i %-wą zawartość cyny w stopie cyny i ołowiu, jeżeli po jego stopieniu z 1,6 kg czystej cyny otrzymano stop z zawartością 85 \(\frac{5}{7}\) % cyny, a po stopieniu tej ilości tego stopu z 2 kg stopu zawierającego 40% cyny, otrzymano stop zawierający 66 \(\frac{2}{3}\) % cyny.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: stopy, metale
\(x\) - ciężar
\(p\) - zawartość procentowa cyny
\(\{xp+1,6 \cdot 100%=(1,6+x) \cdot 85 \frac{5}{7} %\\xp+2 \cdot 40%=(x+2) \cdot 66 \frac{2}{3} %\)
\(p\) - zawartość procentowa cyny
\(\{xp+1,6 \cdot 100%=(1,6+x) \cdot 85 \frac{5}{7} %\\xp+2 \cdot 40%=(x+2) \cdot 66 \frac{2}{3} %\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.