Zadanie o miodzie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 03 paź 2011, 19:55
- Płeć:
Zadanie o miodzie
Do spółdzielni pszczelarskiej przywieziono beczkę miodu. Beczka z miodem ważyła 104 kg. Sama beczka ważyła o 52,6 kg mniej niż miód w beczce. Z beczki tej odlano 29 2 1 litra miodu. Ile litrów miodu pozostało w beczce, jeżeli 1 litr miodu wazy 1.2 kg
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 03 paź 2011, 19:55
- Płeć:
Re: Pomozcie na poziomie 1 gim ;))
natalka1718 pisze:Do spółdzielni pszczelarskiej przywieziono beczkę miodu. Beczka z miodem ważyła 104 kg. Sama beczka ważyła o 52,6 kg mniej niż miód w beczce. Z beczki tej odlano 29 2 1 litra miodu. Ile litrów miodu pozostało w beczce, jeżeli 1 litr miodu wazy 1.2 kg
sorry zamiast 29 2 1 litra mialo byc 29 i jedna druga litra
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(b+m=104\;kg\)
\(b=m-52,6\;kg\)
Jeszcze raz sumujesz wagę beczki i miodu:
\(m-52,6\;+\;m=104\\
2m-52,6=104+52,6\\
2m=156,6\\
m=156,6:2\\
m=78,3\;kg\)
Policz ile to litrów:
\(78,3:1,2=65,25\;litra\)
Odejmujesz odlany miód:
\(65,25-29,5=35,75\;l\)
Pozostało \(35\frac{3}{4}\) litra miodu.
\(b=m-52,6\;kg\)
Jeszcze raz sumujesz wagę beczki i miodu:
\(m-52,6\;+\;m=104\\
2m-52,6=104+52,6\\
2m=156,6\\
m=156,6:2\\
m=78,3\;kg\)
Policz ile to litrów:
\(78,3:1,2=65,25\;litra\)
Odejmujesz odlany miód:
\(65,25-29,5=35,75\;l\)
Pozostało \(35\frac{3}{4}\) litra miodu.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.