Zadanie tekstowe.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Misio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 30 kwie 2009, 18:26
Podziękowania: 1 raz

Zadanie tekstowe.

Post autor: Misio » 30 kwie 2009, 18:35

Pan Kowalski otrzymuje stałe wynagrodzenie miesięczne oraz dodatkowo wynagrodzenie za nadgodziny. Za każda godzine nadliczbową otrzymuje o 50% wiecej niż za godzine etatową. W marcu miał 20 nadgodzin i otrzymał 1690 zł. w kwietniu zaś 16 nadgodzin i otrzymał 1636 zł.
Oblicz:
a) wysokość stałego wynagrodzenia miesięcznego;
b) stawke za godzine etatową;
c) stawke za godzine nadliczbową

Napisz wzór opisujący wynagrodzenie miesięczne pana Kowalskiego w zalezności od liczby nadgodzin.

[Lufcik]
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 kwie 2009, 14:57
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 24 razy
Płeć:

Post autor: [Lufcik] » 30 kwie 2009, 18:48

4 nadgodziny to 1690zl - 1636zl = 54 zł. Czyli 1 nadgodzina to 13,5 zł(stawka za godzinę nadliczbową).
20*13,5=270zł
1690-270=1420zł (Tyle wynosi jego stałe wynagrodzenie)
x - godzina etatowa
x + \(\frac{1}{2}\)x = 13,5
x = 9 zł (stawka za godzinę etatową)
Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem postarasz,
to dostajesz to, czego potrzebujesz.

Misio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 30 kwie 2009, 18:26
Podziękowania: 1 raz

Post autor: Misio » 30 kwie 2009, 18:49

dzięki wielkie;]