układ równań - zadanie konkursowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Idril
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 sie 2011, 18:35
Płeć:

układ równań - zadanie konkursowe

Post autor: Idril »

Uczestników konkursu matematycznego postanowiono umieścić w salach tak, aby w każdej sali była ta sama liczba osób ale nie więcej niż 32 uczniów. Kiedy początkowo w każdej sali umieszczono po 22 osoby, to dla jednego ucznia zabrakło miejsca. Wówczas zrezygnowano z jednej sali i wtedy miejsc w pozostałych salach wystarczyło dla wszystkich uczestników konkursu. Ilu uczniów wzięło udział w tym konkursie? W ilu salach zamierzano początkowo umieścić uczestników konkursu?

Do odpowiedzi jakoś doszłam (ale już zapomniałam jak to było :P), ale taką niezbyt konkursową metodą (czytaj metodą prób i błędów :mrgreen: ). Jakiś pomysł na prawidłowe rozwiązanie?
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

\(22x+1=23(x-1)\)
\(x=24\)- tyle było sal

\(22 \cdot 24+1=529\) tylu było uczestników
ODPOWIEDZ