zadanie z liczba mieszkanców
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie z liczba mieszkanców
Liczba mieszkanców miasta A wzrasta każdego roku o 10% zaś liczba mieszkanców miasta B każdego roku maleje o 10%. Rok temu w miescie A było 6.561.000 mieszkanców. Za dwa lata według prognoz w obu miastach bedzie taka sama liczba mieszkancó. Ile mieszkanców było w miescie B rok temu ?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 kwie 2009, 14:57
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 24 razy
- Płeć:
a= 6 561 000 Rok temu było a mieszkańców w miejscowości A więc teraz jest ich \(a+\frac{1}{10}*a\)
a1=\(a+\frac{1}{10}*a\) Za rok będzie ich \(a1+\frac{1}{10}*a1\)
a2=\(a1+\frac{1}{10}*a1\) Za dwa lata będzie ich \(a2+\frac{1}{10}*a2\)
Wiadomo że \(a2+\frac{1}{10}*a2\) to też liczba mieszkańców w miejscowości B
b=\(a2+\frac{1}{10}*a2\)
Więc rok temu było ich \(b-\frac{1}{10}*b\)
a1=\(a+\frac{1}{10}*a\) Za rok będzie ich \(a1+\frac{1}{10}*a1\)
a2=\(a1+\frac{1}{10}*a1\) Za dwa lata będzie ich \(a2+\frac{1}{10}*a2\)
Wiadomo że \(a2+\frac{1}{10}*a2\) to też liczba mieszkańców w miejscowości B
b=\(a2+\frac{1}{10}*a2\)
Więc rok temu było ich \(b-\frac{1}{10}*b\)
Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem postarasz,
to dostajesz to, czego potrzebujesz.
to dostajesz to, czego potrzebujesz.