Odległość od domów, roztargniony kasjer

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
skrzypaczka 1295
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2009, 10:39

Odległość od domów, roztargniony kasjer

Post autor: skrzypaczka 1295 »

Mam problem z zadaniem z matematyki. Proszę o pomoc ... Cieszy się

Oto 1 zadanie:

- Proszę przyjść do mnie jutro po południu - powiedziała swojej znajomej pani Pelagia, która niedawno ukończyła dziewięćdziesiąt lat i mimo podeszłego wieku nadal jest osobą w pełni sprawną zarówno fizycznie jak i intelektualnie.
- Dziękuję - odpowiedziała pani Flora. - Wyjdę z domu o trzeciej. Być może zechcę się pani przejść, proszę więc wyjść o tej samej i spotkamy się w połowie drogi.
- Zapomina pani, że jestem o 40 lat starsza i chodzę zaledwie 3 km na godzinę, a pani, młodziutka niewiasto - powiedziawszy to pani Pelagia filuternie uśmiechnęła się - nawet idąc bez pośpiechu, przechodzi 5km na godzinę. Wypadałoby więc, abym dostała niewielkie fory.
- Słusznie - zgodziła się rozbawiona pani Flora. - Wobec tego, że przechodzę o 2km więcej w ciągu godziny, więc "oddam" pani te 2 km. Ponieważ godzina ma 60 minut, a ja w tym czasie przechodzę 5 km, zatem, co łatwo obliczyć, 1 km przechodzę w 12 minut. W takim razie 2 km pokonuję w 24 minuty. "Oddam" więc pani te 2 km w taki sposób, że wyjdę o 24 minuty wcześniej, czyli 24 minuty przed trzecią. Czy to wystarczy?
- O, to bardzo uprzejme z pani strony - pośpiesznie zgodziła się pani Pelagia.

Pani Flora jak zapowiedziała, tak tez postąpiła: wyszła z domu 24 minuty przed trzecią i szła z szybkością 5 km na godzinę. Natomiast pani Pelagia wyszła punktualnie o trzeciej i szła 3 km na godzinę. Gdy obie panie spotkały się, pani Pelagia zawróciła i wraz z przyjaciółką skierowała się do swojego domu.
Powróciwszy do domu pani Flora uświadomiła sobie, że z powodu owych 24 minut przeszła ogółem nie dwa, lecz cztery razy tyle, co pani Pelagia.

Jak daleko jest od domu pani Flory do domu pani Pelagii? O której godzinie powinna wyjść z domu pani Flora, jeśli spotkanie pomiędzy obiema paniami miałoby mieć miejsce w połowie drogi między ich domami, a Pelagia wyszłaby z domu punktualnie o trzeciej?[/b]

2 zadanie:

ROZTARGNIONY KASJER

Roztargniony kasjer w banku zamienił rolami dolary i centy, gdy realizował czek pana Browna, dając mu dolary zamiast centów i centy zamiast dolarów. Gdy pan Brown kupił gazetę za 5 centów, odkrył, że zostało mu dokładnie dwa razy tyle pieniędzy, na ile opiewał czek. Na jaką sumę wystawiony był czek?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.
x-ilość dolarów na czeku (x>5)
y-ilość centów na czeku (y<100)
100x+y-ilość centów na czeku
100y+x-ilość wypłaconych centów
5-cena gazety
100y+x-5-ilość pieniędzy pozostałych po zakupie gazety
\(100y+x-5=2(100x+y)\\
x=\frac{98y-5}{199}\\
y=63\\
x=31\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
skrzypaczka 1295
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2009, 10:39

Post autor: skrzypaczka 1295 »

Dziękuję Ci bardzo :*****
A mogłabyś mi to trochę bardziej rozpisać? Proszę
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Przecież wszystko rozpisałam.

x i y trzeba szukać z tabelki dla funkcji
\(x=\frac{98y-5}{199}\)
Na inny sposób niestety nie wpadłam
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
skrzypaczka 1295
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 19 kwie 2009, 10:39

Post autor: skrzypaczka 1295 »

Ja jeszcze nie brałam funkcji :( To jest dla 1 gimnazjum
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Wydawało mi się, że w programie są najpierw funkcje, a dopiero potem układy równań.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ