Monety i banknoty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kot508
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 21 lut 2011, 22:45
Płeć:

Monety i banknoty

Post autor: kot508 »

Zosia kolekcjonuje monety i banknoty . ma ich w sumie 113. gdyby monet było dwa razy więcej to było by ich o jeden więcej, niż banknotów..Ile ma monet a ile banknotów?
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

x - ilość monet ,wtedy

(113 - x ) - ilość banknotów

2x = 113 - x + 1

3x = 114

x = 38

113 - 38 = 75

odp.Monet ma 38, banknotów ma 75.
ODPOWIEDZ