Witam , prosze o wytłumaczenie tego zadania ponieważ wszystko mi się popladało i kompletnie nic nie kumam .
Rolnik hodujący 20 owiec zgromadził zapas paszy który wystarcza na wykarmienie owiec przez 30 dni .PO tygodniu rolnik dokupił trzy owce .Na ile dni wystarczyła mu zgromadzona pasza ??
BArdzo proszę o konkretne wytłumaczenie z góry ślicznie dziękuję
Problem z zdaniem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rolnik posiada 20 owiec, oraz 30x paszy (x - pasza potrzebna na wykarmienie 20 owiec w ciągu jednego dnia).
Na jedną owcę w ciągu dnia przypada x/20 paszy.
W ciągu tygodnia rolnik karmił 20 owiec - zużył 7x paszy.
30x-7x=23x paszy
Następnie karmił 23 owce, a więc zużywał 23x/20 paszy w ciągu dnia.
Przyrównujemy:
23x/y=23x/20, gdzie y to liczba dni na jakie starczy pozostała pasza, otrzymujemy:
y=20.
Tak więc rolnik karmił owce przez 7+20=27 dni.
Na jedną owcę w ciągu dnia przypada x/20 paszy.
W ciągu tygodnia rolnik karmił 20 owiec - zużył 7x paszy.
30x-7x=23x paszy
Następnie karmił 23 owce, a więc zużywał 23x/20 paszy w ciągu dnia.
Przyrównujemy:
23x/y=23x/20, gdzie y to liczba dni na jakie starczy pozostała pasza, otrzymujemy:
y=20.
Tak więc rolnik karmił owce przez 7+20=27 dni.