Proszę o pomoc w rozwiązaniu 2-ch zadań.
1.Jan jest zawodnikiem drużyny strzeleckiej w strzelaniu do rzutków.W ostatnim meczu sezonu oddał 40 celnych strzałów.W ten sposób zwiększył średnią liczbę celnych strzałów przypadających na jeden mecz z 27 do 28.Ile celnych strzałów musiałby oddać w ostatnim meczu, aby średnia liczba celnych strzałów przypadających na jeden mecz była równa 30?
2.Czwartą część drogi rowerzysta jechał z prędkością 20km/h, połowę drogi z prędkością 24km/h, a pozostałą część z prędkością 12km/h.Oblicz średnią prędkość.
Bardzo dzękuję za pomoc
kolejna prośba
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
2.
x-droga
\(\frac{\frac{1}{4}x}{20}=\frac{1}{80}x\)-czas w jakim pokonano 1/4 drogi
\(\frac{\frac{1}{2x}}{24}=\frac{1}{48}x\)-czas w jakim pokonano 1/2 drogi
\(\frac{\frac{1}{4}x}{12}=\frac{1}{48}x\)-czas w jakim pokonano resztę czyli 1/4 drogi
\(\frac{x}{\frac{1}{80}x+\frac{1}{48}x+\frac{1}{48}x}=\frac{x}{\frac{13}{240}x}=\frac{240}{13}\)
x-droga
\(\frac{\frac{1}{4}x}{20}=\frac{1}{80}x\)-czas w jakim pokonano 1/4 drogi
\(\frac{\frac{1}{2x}}{24}=\frac{1}{48}x\)-czas w jakim pokonano 1/2 drogi
\(\frac{\frac{1}{4}x}{12}=\frac{1}{48}x\)-czas w jakim pokonano resztę czyli 1/4 drogi
\(\frac{x}{\frac{1}{80}x+\frac{1}{48}x+\frac{1}{48}x}=\frac{x}{\frac{13}{240}x}=\frac{240}{13}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.