Zasolenie Bałtyku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EwuniaxD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2009, 15:19

Zasolenie Bałtyku

Post autor: EwuniaxD »

Średnie zasolenie bałtyku wynosi ok. 0,8 %. Oblicz ile ton wody morskiej należy odprowadzić aby otrzymać 1 tonę soli. :D :) :(
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2009, 15:45 przez EwuniaxD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

0,008x=1
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
EwuniaxD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2009, 15:19

Post autor: EwuniaxD »

i teraz to 1 podzielić przez to 0,008 tak ??
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

tak :D
x=125
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
EwuniaxD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2009, 15:19

Post autor: EwuniaxD »

kurde ... ja wogole dziśaj nie myślę przecież to takie łatwe.. :) mam jeszcze jedno zadanie. :D
Dzięki

Chorągiewka ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 48cm i ramionach dł. 26cm. AB = 48 AC = CB = 26cm Punkty K i L dziela podstawe AB na 3 równe części. Oblicz ile cm ( kwadratowych) materiału w kolorze białym zurzyto na wykonanie tej chorągiewki. Z góry dziękuje za rozwiązanie..
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Super tylko gdzie ma być ten kolor biały, a gdzie czerwony?
Z Pitagorasa policz wysokość trójkąta, a potem jego pole.
Pole jednego mniejszego trójkąta to 1/3 pola trójkąta ABC.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
EwuniaxD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2009, 15:19

Post autor: EwuniaxD »

aha. dzięki
EwuniaxD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 kwie 2009, 15:19

Post autor: EwuniaxD »

a białe ma być na środku a po bokach czerwone
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

no to białe to 1/3 pola dużego trójkąta.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ