procenty w zadaniach tekstowych(równania i nierówności)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

procenty w zadaniach tekstowych(równania i nierówności)

Post autor: naatttaa »

W stawie pana Ludwika pływają grube ryby a także płotki i leszcze.
Grube ryby stanowią 5 % wszystkich ryb a płotki - 80% pozostałych .
Leszczy w tym stawie jest 38 . Ile grubych ryb pływa w tym stawie?

W odpowiedziach wynik to :10
Napiszcie mi tylko co trzeba zrobić , ja sama się postaram rozwiązać .
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x-ilość ryb
0,05x-ilość grubych ryb
x-0,05x-ilość pozostałych ryb
0,80(x-0,05x)-ilość płotek
38- ilość leszczy

0,05x+0,80(x-0,05x)+38=x

x=200

0,05x=0,05*200=10
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ