Witam prosze o rozwiazanie tego zadania !
Na jutro !
Proszę o rozwiązanie zadania tak jak bym miał przepisać na kartkę....Czyli np. waga - x itp. z góry dzieki!
Zadanie:
Podczas badań kontrolnych zważono każdą osobę z grupy 40 osób. Wyniki przedstawia poniższa tabela:
Średnia waga osób z grupy I jest równa 58kg , średnia waga osób z grupy II jest równa 66kg ,
a średnia waga osób z grupy III jest równa 71kg . O ile kilogramów zmieni się średnia arytmetyczna wagi wszystkich osób, jeżeli dwie osoby ważące po 58kg przytyją 8kg każda, natomiast osiem osób,
z których każda waży 71kg schudnie po 5kg. ?
Proszę o pomoc !
Średnia waga
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
\(a_1\) - początkowa średnia arytmetyczna wagi wszystkich osób
\(a_2\) - średnia arytmetyczna wagi wszystkich osób po zmianach
\(a_1= \frac{10 \cdot 58+12 \cdot 66+18 \cdot 71}{40}= \frac{2650}{40}=66,25 kg\)
\(a_2= \frac{a_1 \cdot 40+2 \cdot 8-8 \cdot 5}{40}= \frac{2650+16-40}{40}= \frac{2626}{40}=65,65kg\)
\(a_1-a_2=66,25-65,65=0,6kg\)
Odp.: Średnia arytmetyczna wagi wszystkich osób zmaleje o \(0,6kg\).
\(a_2\) - średnia arytmetyczna wagi wszystkich osób po zmianach
\(a_1= \frac{10 \cdot 58+12 \cdot 66+18 \cdot 71}{40}= \frac{2650}{40}=66,25 kg\)
\(a_2= \frac{a_1 \cdot 40+2 \cdot 8-8 \cdot 5}{40}= \frac{2650+16-40}{40}= \frac{2626}{40}=65,65kg\)
\(a_1-a_2=66,25-65,65=0,6kg\)
Odp.: Średnia arytmetyczna wagi wszystkich osób zmaleje o \(0,6kg\).
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244