Zadanie tekstowe....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie tekstowe....

Post autor: RazzoR »

Do zamontowania instalacji centralnego ogrzewania zużyto 100m rurek miedzianych. Masa 1m(sześciennych) miedzi to około 8 900 000g. Jaka jest masa zużytych rurek, jeśli każda ma średnice zewnętrzną 2cm i grubość 0,2cm?
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

\(V rurek = \pi r^2 * s \\ P = \pi (\frac{2 - 0,2 * 2}{2})^2 * 10000 \\ P = ok. 200,96 cm^3 = ok. 0,00020096 m^3 \\
Masa = ok. 0,00020096 * 8 900 000 = ok. 1788,544 = ok.1,79 kg\)
ODPOWIEDZ