zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

zadanie tekstowe

Post autor: RazzoR »

W czasie prac wykopaliskowych wydobyto 45 m(sześciennych) ziemi, z której usypano kopiec w kształcie stożka.Jego pole podstawy jest równe 54 m(kwadratowych).Oblicz wysokość kopca, pamiętając, że objętość stożka jest równa jednej trzeciej iloczynu pola podstawy i wysokości.
Zapisz obliczenia.
Yorkouza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 mar 2009, 19:49

Post autor: Yorkouza »

Wystarczy skorzystać ze wzoru na objętość sześcianu. Zadanie jest maksymalnie ułatwione.
\(V = \frac{1}{3} \cdot H \cdot P_p\)
\(H = 3 \cdot \frac {V} {P_p}\)
\(H = 3 \cdot \frac {45}{54} = 2,5m\)
ODPOWIEDZ