1 zadanie z trescia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cinooo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 maja 2010, 12:17
Podziękowania: 15 razy

1 zadanie z trescia

Post autor: Cinooo »

Cztery dziewczyny - Agnieszka, Basia, Celina i Dominika i czterej chłopcy - Edek, Franek, Gienek i Henio są zakochani w jednej z osób przeciwnej płci, ale - przykra sprawa - niczyje uczucia nie są odwzajemnione... W dodatku każda dziewczyna zakochała się w innym chłopaku, a każdy chłopak w innej dziewczynie. Ponadto: w Basi nie jest zakochany Franek, Celina zakochała się w chłopcu zakochanym w Dominice, ukochana Edka nie jest zakochana we Franku, Agnieszka zakochała się w chłopaku, który zakochał się w dziewczynie zakochanej w Heńku, w Gienku kocha się dziewczyna będąca obiektem westchnień chłopca, w którym zakochała się Basia. Kto interesuje się Gienkiem, a kto Basią?
xplo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 29 sty 2011, 19:44
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: xplo »

Z danych wynikają zakochania: A→Y1→X1→H, B→Y2→X2→G i C→Y3→D. Wiadomo też, że X2 to nie B ani D. Gdyby było to A, mielibyśmy: B→Y2→A→G→X1→H, więc albo X1=B, co daje jako drugi ciąg zakochanych X3→E→X4→F, który nie jest możliwy, albo X1=C, co daje A→G→C→H→D→F→B→E→A, co też wykluczają warunki zadania. Zatem X2=C i mamy B→Y2→C→G→D→Y3→A→Y1→B→H, przy czym dane wymuszają Y1=E, Y3=F. Odpowiedzi to zatem Celina i Edek.
ODPOWIEDZ