równania i nierówności [zadanie tesktowe]

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

równania i nierówności [zadanie tesktowe]

Post autor: naatttaa »

20.
Ile złotych kieszonkowego po podwyżce będzie dostawać Kasia ?
Przeczytaj dialog:
-Kasiu podwyższam ci kieszonkowe o 2, 5 złotego
-To teraz w ciągu czterech miesięcy dostanę tyle samo pieniędzy ile przedtem w ciągu pięciu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x-ilość pieniędzy przed podwyżką
x+2,5-ilośc pieniędzy po podwyżce

4(x+2,5)=5x
x=10

x+2,5=10+2,5=12,5
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Post autor: naatttaa »

W odpowiedziach jest 25.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

5*10=50-tyle dostawała w ciągu 5 miesięcy
4*12,5 =50 - tyle dostaje teraz w ciągu 4 miesięcy
tyle samo więc się zgadza, chyba, że treść zadania źle przepisałaś
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Post autor: naatttaa »

Nie wiem , jak ale tak jest w odpowiedziach...
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zgadzam się z Anią, nie ma innej możliwości-dla pewności swojej sprawdź sobie podstawiając 12,5 do treści zadania i 25 do treści zadania i sama się przekonasz
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Post autor: naatttaa »

okej , no faktycznie nie zgadza się ;/
Widocznie jest błąd w odpowiedziachh . xdd
Dziekuję wszystkim .xdd
ODPOWIEDZ