równania i nierówności [zadanie tesktowe]

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

równania i nierówności [zadanie tesktowe]

Post autor: naatttaa »

22.
Za 3 lata Grześ będzie 3 razy starszy nić 3 lata temu. Ile lat ma Grześ ??
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

x-wiek Grzesia teraz

x+3=3(x-3)
x+3=3x-9
2x=12
x=6

Odp. Grześ ma teraz 6 lat.
ODPOWIEDZ