Mam do rozwiązania dwa zadania pomóżcie może się kiedyś odwdzięcze
zad1. W stawie pana Ludwika pływają grube ryby,a także płotki i leszcze.Grube ryby stanowia 5%wszystkich ryb,a płotki 80% pozostałych.Leszczy w tym staiwe jest 38.Ile grubych ryb pływa w tym stawie?
zad2. Hurtownik kupił 2 tony bananów.cztery piąte sprzedał a zyskiem 12%,a resztę sprzedał z zyskiem 5%.Na całej transakcji zarobił 424zł.Ile zapłacił za wszystkie banany?
Bardzo proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
x-wartość bananów
\(0,12\cdot 0,8\cdot2x\)-zysk ze sprzedaży 4/5 bananów
\(0,05\cdot0,2\cdot2x\)-zysk ze sprzedaży reszty bananów
424-zysk ze sprzedaży bananów
\(0,12\cdot 0,8\cdot2x+0,05\cdot0,2\cdot2x\)-zysk ze sprzedaży bananów
\(0,12\cdot 0,8\cdot2x+0,05\cdot0,2\cdot2x=424\\
x=2000\)
\(0,12\cdot 0,8\cdot2x\)-zysk ze sprzedaży 4/5 bananów
\(0,05\cdot0,2\cdot2x\)-zysk ze sprzedaży reszty bananów
424-zysk ze sprzedaży bananów
\(0,12\cdot 0,8\cdot2x+0,05\cdot0,2\cdot2x\)-zysk ze sprzedaży bananów
\(0,12\cdot 0,8\cdot2x+0,05\cdot0,2\cdot2x=424\\
x=2000\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1 tona 2000 zl
0,8*2 tony = 1,6 tony tyle sprzedał z zyskiem 0,12
1,6*2000=3200 zl- tyle za to zaplacil
0,12*3200=384 zl zyskal
0,2*2=0,4 tyle sprzedał z zyskiem 0,05
0,4*2000=800 - tyle za to zaplacil
0,05*800=40-tyle na tym zyskal
Co się nie zgadza?
0,8*2 tony = 1,6 tony tyle sprzedał z zyskiem 0,12
1,6*2000=3200 zl- tyle za to zaplacil
0,12*3200=384 zl zyskal
0,2*2=0,4 tyle sprzedał z zyskiem 0,05
0,4*2000=800 - tyle za to zaplacil
0,05*800=40-tyle na tym zyskal
Co się nie zgadza?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.