działka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
loczek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 29 lis 2010, 14:15
Podziękowania: 33 razy
Płeć:

działka

Post autor: loczek »

Na dwóch kwadratowych działkach rosną grusze. Na każdej z działek liczba drzewek jest równa liczbie rzędów drzew na tej działce. Na większej działce jest o 68 drzew więcej niż na mniejszej i o 2 drzewa więcej w każdym rzędzie. O ile % więcej drzew jest na większej działce niż na większej?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

loczek pisze: Na każdej z działek liczba drzewek jest równa liczbie rzędów drzew na tej działce.
Myślę, że liczba drzewek W RZĘDZIE jest równa liczbie rzędów...

x- ilość rzędów na mniejszej działce

\(x^2+68=(x+2)^2\\x^2+4x+4=x^2+68\\4x=64\\x=16\)

\(16^2=256\\(16+2)^2=18^2=324\)

Zobacz jeszcze ostatnie zdanie w zadaniu. Chyba chodzi o to, o ile procent więcej jest na większej działce, niż na MNIEJSZEJ...

\(\frac{324-256}{256}\cdot100%=\frac{68}{256}\cdot100%=26,5625%\)
ODPOWIEDZ