roztwór

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
loczek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 29 lis 2010, 14:15
Podziękowania: 33 razy
Płeć:

roztwór

Post autor: loczek »

Ile kg soli należy dodać do 2 kg 10% roztworu soli aby otrzymać roztwór 25%? Zakładamy, że gęstość roztworu jest równa gęstości wody.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(x\) -ilość dodanej soli (w kg)
\(o,1 \cdot 2=0,2\) - ilość soli w roztworze 10 procentowym (w kg)
\(x+2\) - masa roztworu 25 procentowego (w kg)

\(\frac{0,2+x}{2+x}=0,25\)
stąd \(x=0,4\)

Odp. Należy dodać 0,4 kg soli
ODPOWIEDZ