Kto mi pomoże zozwiązać te zadania?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rafal00103
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2009, 18:34

Kto mi pomoże zozwiązać te zadania?

Post autor: rafal00103 »

1) Właściciel restauracji postanowił zmienić stare okna na nowe - energooszczędne.
Wstawiono 3 nowe okna o wymiarach: wysokość - 220cm, szerokość - 160 cm oraz 4 okna
wymiarach: wysokość - 220 cm, szerokość - 110. Jaka jest powierzchnia samych szyb we
wszystkich oknach, jeżeli rama okna ma 5 cm szerokości? :)







2) Przedstawiono sufit (8 m szerokości i 4 m długości) oraz jednej ze ścian (4 m szerokości i 2,5 m długości) magazynu restauracji.
Oblicz, jaka jest powierzchnia drugiej ściany i objętość tego magazynu?
(nie mogłem narysować sufitu i ściany, ale mam nadzieję, że umiesz sobie wyobrazić te prostokąty... :wink: )

POWODZENIA!!!
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.
No to jak masz rysunek, to masz wszystkie dane do obliczeń.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
rafal00103
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2009, 18:34

Post autor: rafal00103 »

Ale źle mi wychodzą obliczenia
Umiesz to zrobić?:)
perfect_mess
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35

Post autor: perfect_mess »

Ehh lenistwo nieładnie tak wykorzystywać innych no ale dopsz bo mi się nudzi więc proszę:
2.)
P drugiej ściany: 8m*2,5m = 20m[2]

V magazynu = pole podlogi(sufitu)*wysokość( rozumiem, że to ta podana długośc jednej ze ścian) = 8m * 4m * 2,5m =
= 80m[3]
rafal00103
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 mar 2009, 18:34

Post autor: rafal00103 »

Dzięki!!!:)
perfect_mess
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35

Post autor: perfect_mess »

1.)
Rozumiem, że te 5 cm szerokości to trzeba odjąć z każdej strony kazdego okna? Jeżeli tak to od każdego wymiaru odejmujesz 10 cm i po sprawie, bo po prostu liczysz pola prostokątów:
P=a*b
Proste, nie ??
    Obliczenia:
    Najpierw od każdego wymiaru odejmujesz 5cm*2, czyli 10cm i masz:
    3 okna o wym: 210x150
    4 okna o wym: 210x100

    Obliczasz teraz ich pola:
    3*(210*150)= 3*31500 = 94500 cm[2]
    4*(210*100)= 4*21000 = 84000 cm[2]

    Pole wszystkich szyb: 94500 + 84000 = 178500 cm[2]
    Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 20:41 przez perfect_mess, łącznie zmieniany 2 razy.
    rafal00103
    Witam na forum
    Witam na forum
    Posty: 7
    Rejestracja: 18 mar 2009, 18:34

    Post autor: rafal00103 »

    Jeszcze jedno zadanie mi zostało:)
    - Właściciel restauracji postanowił zmienić stare okna na nowe - energooszczędne.
    Wstawiono 3 nowe okna o wymiarach: wysokość - 220cm, szerokość - 160 cm oraz 4 okna
    wymiarach: wysokość - 220 cm, szerokość - 110. Jaka jest powierzchnia samych szyb we
    wszystkich oknach, jeżeli rama okna ma 5 cm szerokości?
    rafal00103
    Witam na forum
    Witam na forum
    Posty: 7
    Rejestracja: 18 mar 2009, 18:34

    Post autor: rafal00103 »

    Dzięki:)
    ODPOWIEDZ