gimnazjum 1 zad 22 str 186

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czaki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 mar 2009, 19:33

gimnazjum 1 zad 22 str 186

Post autor: czaki »

Z miejscowości A wyjechał w kierunku miejscowości B rowerzysta, jadąc ze średnią prędkością 20km/h. Po 50 minutach wyruszył tą samą trasą z A do B motocyklista, jadąc ze średnią prędkością 60km/h. Obaj podróżni dotarli jednocześnie do miejscowości B. Jaką odległość pokonali?
PS. W odpowiedzi jest 25km, ale jak to obliczyć?
perfect_mess
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35

Post autor: perfect_mess »

V1=20km/h
v2=60km/h
t1=x
t2=x-5/6 (50 min=5/6h)
s1+s2

v=s/t
s=v*t

v1*t1 = v2*t2

20 * x = 60 * (x-5/6)
20x = 60x - 50
-40x = -50
x=5/4 [h]

s= 20km/h * 5/4h = 25km

No i wyszło, patrz jakie proste :D
czaki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 18 mar 2009, 19:33

Post autor: czaki »

wielkie dzięki perfect_mess
ODPOWIEDZ