zakup przedmiotów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zakup przedmiotów
Antykwariat kupił dwa przedmioty za 2250 zł, a na ich sprzedaży zyskał 40% tej kwoty. Za ile złotych kupiono każdy przedmiot, jeżeli pierwszy dał 25%, a drugi 50% zysku?
x- cena zakupu pierwszego przedmiotu
y- cena zakupu drugiego przedmiotu
Zysk razem:
\(40%\cdot2250=900\)
\(\begin{cases}x+y=2250\\0,25x+0,5y=900\ /\cdot4 \end{cases} \\ \begin{cases}x+y=2250\\x+2y=3600 \end{cases}\)
Po odjęciu pierwszego równania od drugiego mamy:
\(y=1350\)
Podstawiam do pierwszego:
\(x+1350=2250\\x=900\)
\(\begin{cases}x=900\\y=1350 \end{cases}\)
y- cena zakupu drugiego przedmiotu
Zysk razem:
\(40%\cdot2250=900\)
\(\begin{cases}x+y=2250\\0,25x+0,5y=900\ /\cdot4 \end{cases} \\ \begin{cases}x+y=2250\\x+2y=3600 \end{cases}\)
Po odjęciu pierwszego równania od drugiego mamy:
\(y=1350\)
Podstawiam do pierwszego:
\(x+1350=2250\\x=900\)
\(\begin{cases}x=900\\y=1350 \end{cases}\)