Próba stopu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
loczek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 29 lis 2010, 14:15
Podziękowania: 33 razy
Płeć:

Próba stopu

Post autor: loczek »

40 gramów czystego złota stopiono z 20 gramami złota próby 650. Jaka była próba otrzymanego stopu?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Masa nowego stopu wynosi 60g.
Masa złota w nowym stopie:
\(40+0,650\cdot20=40+13=53\)

Próba:
\(\frac{53}{60}=\approx0,883\)
ODPOWIEDZ