1. Ile kosztuje ksiazka , jeżeli 1/5 jej wartosci stanowi 1300 zł.
2.Dziewczynka przeczytała 25 stron ksiazki, a potem jeszcze 10 stron. Ogółem przeczytała 7/10 ksiazki. Ile stron liczy ta ksiazka?
3. Pewną pracę jeden robotnik wykona w ciagu 12 dni, drugi tę samą pracę wykona w ciagu 9 dni, a trzeci w ciągu 18 dni. W jakim czasie wykonają robotnicy tę pracę, gdy będą pracować razem?
ułamki w zadaniach tekstowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
3)
1 to cała praca
\(\frac{1}{12}\) wykona dziennie pierwszy robotnik
\(\frac{1}{9}\) wykona dziennie drugi robotnik
\(\frac{1}{18}\) wykona dziennie trzeci robotnik
\((\frac{1}{12}+ \frac{1}{9}+ \frac{1}{18}) =( \frac{3}{36}+ \frac{4}{36}+ \frac{2}{36})= \frac{9}{36}= \frac{1}{4}\)-taką część pracy wykonają wszyscy trzej dziennie pracując razem.
x-liczba dni wspólnej pracy
\(\frac{1}{4} \cdot x=1
x=1: \frac{1}{4}
x=1 \cdot 4
x=4\)
Pracując razem wykonają całą pracę w ciągu czterech dni.
1 to cała praca
\(\frac{1}{12}\) wykona dziennie pierwszy robotnik
\(\frac{1}{9}\) wykona dziennie drugi robotnik
\(\frac{1}{18}\) wykona dziennie trzeci robotnik
\((\frac{1}{12}+ \frac{1}{9}+ \frac{1}{18}) =( \frac{3}{36}+ \frac{4}{36}+ \frac{2}{36})= \frac{9}{36}= \frac{1}{4}\)-taką część pracy wykonają wszyscy trzej dziennie pracując razem.
x-liczba dni wspólnej pracy
\(\frac{1}{4} \cdot x=1
x=1: \frac{1}{4}
x=1 \cdot 4
x=4\)
Pracując razem wykonają całą pracę w ciągu czterech dni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.