PROSZĘ O POMOC!!!! na dzisiaj.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tasia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2009, 22:28

PROSZĘ O POMOC!!!! na dzisiaj.

Post autor: tasia »

1.Dwaj handlarze wielbłądów, Hasan i ali,postanowili sprzedać swoje wielbłądy i zostać handlarzami owiec. Na bazarze dostali po 10 drahm za każdego wielbłąda. Za trzymane pieniądze kupili owce, po 6 drachm za szrukę, i jednego mułaza 4 drahmy. Gdy wracali z bazaru, Hasan powiedział:
-Mogliśmy zostawić dla siebie chociaż dwa wielbłądy.
-Ale wtedy kupilibyśmy o połowę owiec mniej i zabrakłoby nam dwóch drahm na muła - odpowiedział Ali.
Ile owiec kupili Hasan i Ali?

2.suma cyfr pewnej nie parzystej liczby trzycyfrowej podzielnej przez5 wynosi 16. Jeżel ostatnią cyfrę przestawimy na początek tej liczby, to otrzymamy liczbę o 72 większą. O jakiej liczbie trzycyfrowej mowa?

3.Pewien chłopiec, zapytany o swój wiek, odpowiedział:
-Dwadzieścia lat temu moja babcia była dwa razy starsza od mojej mamy.Dziś moja babcia ma dwa razy tyle lat, ile miała moja mama w dniu,gdy ja się uodziłem.
Ile lat ma ten mądrala?

4.Droga z A do B wiedzie pod górę. Rowerzysta pokonał trasę z A do B i z powrotem. Pod górę jechał z prędkości 10km/h/Powrót do A zajął mu poł godziny. Srednia prędkość rowerzysty na całym dystansie wynosiła 12km/h.
a)Jaka jest odległość z A do B?
b)Jak długo rowerzysta jechał pod górę?
UWAGA.Prędkość średnia to iloraz długości drogi przez czas, w którym ta droga została przebyta.

5.Klasówkę z matemtyki pisało 25 uczniów pewnej klasy. Na następnej lekcji nauczyciel ogłosił wyniki klasówki.
-Nikt nie dostał oceny celującej. Ocen dobrych jest dwa razy wiecej niz dopuszczajacych i o jedna mniej niz dostatecznych. Ocen dostatecznych i niedostatecznych jest razem tyle samo co dopuszczajacych i dobrych. Ocenę wyzsza niz dostateczny otrzymalo 13 oso. Kto zdoła policzyc, jaka jest srdnia ocen z tgo sprawdzianu, dostanie ocene o stopien wyzsza.
Sprawdź, czy miałbyś szansę podwyższyć swoją ocene z tej klasówki.
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

1.
x - połowa ilości zakupionych owiec

2 * 10 = 6x + 2
...
x = 3
2x = 6

3.
b - wiek babci
m - wiek mamy
x - wiek chłopca

b - 20 = 2(m-20)
b = 2 (m-x)

b - 20 = 2m - 40
b = 2m - 2x

b - 2m = - 20
b - 2m + 2x = 0

-b + 2m = 20
b - 2m + 2x = 0

2x = 20 (układ równań rozwiązany metodą przeciwnych współczynników)

x = 10

5.
Zapisujemy wszystko, co wiemy:
db = 2dop
db = dst - 1
dst + ndst = db + dop
db + bdb = 13

ndst + dop + dst + db + bdb = 25

przekształcamy tak, aby została jedna niewiadoma (ja zostawiam sobie czwórki (db)):
ndst = db + dop - dst
ndst = db + db/2 - (db + 1)
dop = db/2
dst = db + 1
bdb = 13 - db

Podstawiamy wszystko do ostatniego równania:
db + db/2 - (db + 1) + db/2 + db + 1 + db + (13 - db) = 25
2 db = 12
db = 6

Sześć osób dostało czwóry. Wykorzystując poprzednie dane wyliczamy, ile osób dostało jaki stopień:
Siedem osób dostało tróje.
Trzy osoby dostały dwóje.
Dwie osoby dostały jedynki.
Siedem osób dostało piątki.

Liczymy średnią:
\(\frac{6 * 4 + 7 * 3 + 3 * 2 + 2 * 1 + 7 * 5}{25}\)
\(srednia = 3,52\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

5.
x-ilość dop
2x-ilość db
2x+1-ilość dst
13-2x-ilość bdb
(x+2x)-(2x+1)=x-1-ilość ndst

x+2x+2x+1+13-2x+x-1=25
4x + 13 = 25
x=3
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.2.
xy5-liczba trzycyfrowa

x+y+5=16
5*100+10x+y=72+100x+10y+5

x=11-y
423=90x+9y

x=11-y
423=90x+9y

x=11-y
423=90(11-y)+9y

x=11-y
423=990-90y+9y

x=11-y
81y=567

y=7
x=4

Odp. Szukana liczba to 475.

Ps dziękuję Aniu za pomoc-wtórny analfabetyzm dziś mnie dopadł:P
WzywacLekarza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 mar 2009, 18:54

Post autor: WzywacLekarza »

Błagam o pomoc !
Z algebry leże totalnie ;(

Oblicz wartości liczbowe wyrażeń :

a) 3(x2do kwadratu - 2x + 3) - 2 (x2do kwadratu - 5x - 1 ) dla x = 2

b) a (2ab + b ) -b (a - 2ab + a2do kwadratu ) dla a=0,1 i b = -10

Prosze o odp ! ;(
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a)
\(3(x^2-2x+3)-2(x^2 - 5x - 1 )= x^2 + 4x + 11=2^2+4\cdot2+11=4+8+11=23\)
b)
\(a (2ab + b ) -b (a - 2ab + a^2)=a^2b + 2ab^2=0,1^2\cdot(-10)+2\cdot0,1\cdot(-10)^2=-0,1+20=19,9\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

4.Droga z A do B wiedzie pod górę. Rowerzysta pokonał trasę z A do B i z powrotem. Pod górę jechał z prędkości 10km/h/Powrót do A zajął mu poł godziny. Srednia prędkość rowerzysty na całym dystansie wynosiła 12km/h.
a)Jaka jest odległość z A do B?
b)Jak długo rowerzysta jechał pod górę?
UWAGA.Prędkość średnia to iloraz długości drogi przez czas, w którym ta droga została przebyta.

V1=10km/h
Vśr=12km/h
t2=0,5h
S=?
V2=?

Vśr=Sc/tc => Vśr= 2S/(t1+t2)
S=vt => t=s/v Vśr= 2S/(S/V1+S/V2) => Vśr= 2S/S(1/V1+1/V2)
Vśr= 2/(1/V1+1/V2)
z tego wzoru wyznaczasz V2 po przekształceniu i obliczeniu wychodzi V2=15km/h

Teraz pozostaje aby obliczyć drogę
S=V2T2 => S=7,5km
teraz musisz pomnożyć razy 2 odcinki tej samej drogi (bo pojechał i wrócił czyli pokonał 2 razy tą samą drogę)
Sc=2S => Sc=15km
ODPOWIEDZ