PILNE NA DZISIAJ!!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tasia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2009, 22:28

PILNE NA DZISIAJ!!!

Post autor: tasia »

1.Pan Karol pobrał z bankomatu 320zł.Kwotę tę otrzymał w banknotach o nominałach 50zł i 10zł. Obliczył, zę gdyby banknotów piędzięsięcio złotowych byo,tyle ile jest dziesiecio złotowych , a dziesieciozłotowych tyle ile piedziesieciozlotowych to wyplacona kwota bylaby dwukrotnie wieksza. ile banknotow kazdego rodzaju wydal bankomat panu Karolowi?

2.Hodowca karpi i pstrągów przygotował do sprzedaży 500 ryb, przy czym karpi bylo o 140 wiecej niz pstragow. Hodowca sprzedał 3/4 liczby karpi i 2/3 liczby pstragow. ile ryb przygotowanych do sprzedazy pozostalo u hodowcy?
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

1.
x - 50 zł (ilość)
y - 10 zł (ilość)

50x + 10y = 320
10x + 50y = 640
...
x = 4
y = 12
2.
x - ilość karpi
y - ilość pstrągów

x + y = 500
x = y + 140
...
x = 320
y = 180

Ilości, które pozostały:
x = 1/4 * 320 = 80
y = 1/3 * 180 = 60
WzywacLekarza
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 mar 2009, 18:54

Post autor: WzywacLekarza »

Błagam Was pomóżcie !! Mam zadanie z algebry przy którym leże ;/;/ chodzi o to :

Oblicz wartości liczbowe wyrażeń :

a) 3(x2do kwadratu - 2x + 3) - 2 (x2do kwadratu - 5x - 1 ) dla x = 2

b) a (2ab + b ) -b (a - 2ab + a2do kwadratu ) dla a=0,1 i b = -10

Proszę o odp. !
ODPOWIEDZ