ZADANIA TEKSTOWE UKŁ. RÓWNAŃ pilne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tasia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2009, 22:28

ZADANIA TEKSTOWE UKŁ. RÓWNAŃ pilne

Post autor: tasia »

Na forum internetowym "Sami, o sobie" wpisało się 120 tyś. osób. Twórca forum prześledził, ze uczestników tego forum można podzielić na nudziarzy i fantastów, przy czym tych pierwszych jest 5 razy wieej. ilu nudziarzy a ilu fantastów zapisanych jest na tym forum?
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

x - nudziarze
y - fantaści

x + y = 120000
x = 5y

...

x = 100000
y = 20000
ODPOWIEDZ