dzienne spożycie płynów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dzienne spożycie płynów
Zdaniem naukowców dzienna norma spożycia płynów dla przeciętnego dorosłego człowieka wynosi około 2,5 litra. Pan Kowalski twierdzi, że rocznie wypija 73 litry wody mineralnej, 5 litrów soku marchwiowego tygodniowo i pół litra herbaty lub kawy dziennie. Oblicz, czy ilość płynów wypijana przez pana Kowalskiego przekracza 50% dziennej normy płynów.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zdaniem naukowców powinniśmy pić \(365 \cdot 2,5 l=912,5 l\)
płynu w ciągu roku.
50% z 912,5=456,25 l.
Pan Kowalski wypija : \(73+5 \cdot 52+0,5 \cdot 365=515,5 l\)
Jak widać pije więcej niż 50% normy.
Rok ma 52 tygodnie.
Rok ma 365 dni.
To wykorzystujesz w zadaniu.
płynu w ciągu roku.
50% z 912,5=456,25 l.
Pan Kowalski wypija : \(73+5 \cdot 52+0,5 \cdot 365=515,5 l\)
Jak widać pije więcej niż 50% normy.
Rok ma 52 tygodnie.
Rok ma 365 dni.
To wykorzystujesz w zadaniu.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.