Długość okręgu opisanego na trójkącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sebask08
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2010, 19:35
Płeć:

Długość okręgu opisanego na trójkącie

Post autor: sebask08 »

Długość okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długośći 1m i 2,4 m wynosi.
Porzebuje pilnie ;D
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

Jak opiszesz okrąg na trójkącie prostokątnym, to przeciwprostokątna będzie średnicą okręgu. Najpierw trzeba znaleźć przeciwprostokątną:
\(1^2+ \left( 2,4\right)^2=x^2 \\
6,76=x^2 \\
x=2,6 \\
2,6=2r \Rightarrow r=1,3 \ \mbox{m}\)
sebask08
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2010, 19:35
Płeć:

Post autor: sebask08 »

dzięki wielkie :DD
ODPOWIEDZ