Tłuszcz w mleku i stop miedzi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hubertusus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 23 paź 2009, 16:07
Podziękowania: 4 razy

Tłuszcz w mleku i stop miedzi

Post autor: Hubertusus » 22 lis 2010, 20:10

1Obliczono że w lipcu było 18 dni upalnych, a w pozostale dni padał deszcz. Jaki procent stanowiły dni deszcowe w lipcu?

2.Z 360kg. mleka o zawartości 3.5% tłuszczu odciągnięto 80kg śmietanki o zawartości 12% tłuszczu. Oblicz procent tłuszczu pozostały w mleku
masy
3.Masa stopu miedzi i srebra wynosi 8kg Masa srebra w tym stopie wynosi 33 \frac{1}{3} masy miedzi. Ile jest srebra i miedzi w tym stopie. :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Hubertusus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 23 paź 2009, 16:07
Podziękowania: 4 razy

Post autor: Hubertusus » 22 lis 2010, 20:47

Proszę o pomoc potrzebne na jutro

Galen
Guru
Guru
Posty: 18224
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 9047 razy

Post autor: Galen » 22 lis 2010, 20:57

1)
Policzmy ile było dni deszczowych: \(31-18=13\) i jaki to jest procent z \(31\) dni.
\(\frac{13}{31} \cdot 100%= \frac{1300}{31}%=41 \frac{29}{31}%\) w przybliżeniu 41,9%
Dni deszczowe w lipcu stanowiły około 41,9% tego miesiąca.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.

Hubertusus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 23 paź 2009, 16:07
Podziękowania: 4 razy

Post autor: Hubertusus » 22 lis 2010, 21:09

dzięki podziękowanie poleciało :D

Galen
Guru
Guru
Posty: 18224
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 9047 razy

Post autor: Galen » 22 lis 2010, 21:15

2)
Policzmy ile jest tłuszczu w 360 kg mleka.
\(360 \cdot 0,035=12,8\)---
-------kg tłuszczu w mleku 3,5%.
Policzmy ile tłuszczu wykorzystano do 80 kg śmietany 12%.
\(80 \cdot 0,12=9,6\) kg tłuszczu w śmietanie.

Odchudzonego mleka jest tylko \(360-80=280 kg\), a w nim zostało \(12,8-9,6 =3,2 kg\) tłuszczu,
czyli \(\frac{3,2}{280} \cdot 100%= \frac{320}{280}%= \frac{32}{28}%= \frac{8}{7}%=1 \frac{1}{7}%\),czyli
około1,14%
Odp .Pozostałe mleko zawiera około 1,14% tłuszczu.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.

Galen
Guru
Guru
Posty: 18224
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 9047 razy

Post autor: Galen » 22 lis 2010, 21:28

3)
m-masa miedzi
s-masa srebra
m+s=8 kg stopu.
Srebro stanowi \(33 \frac{1}{3}%\) miedzi ,czyli \(\frac{ \frac{100}{3} }{100} \cdot m=s \;\;\;\; \frac{1}{3}m=s\)
Dodając srebro i miedź musimy otrzymać 8 kg.
\(\frac{1}{3}m+m=8
\frac{4}{3}m=8
m=8 \cdot \frac{3}{4}
m=6 kg\)

tyle jest miedzi.
\(s= \frac{1}{3} \cdot 6 =2 kg\)
tyle jest srebra.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.