zadania z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
doris4441
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 02 mar 2009, 19:46

zadania z treścią

Post autor: doris4441 »

Magda stwierdziła , że ma tylko 10 zł w skarbonce , a jej siostra Ania ma 190 , postanowiła co tydzień odkładać do skarbonki 2zł podczas gdy Ania wydawała co tydzień 10 , po ilu tygodniach siostry będą miały tyle samo pieniędzy

Długość placu jest o 2 m krótsza od podwojonej jego szerokości , na ogrodzenie placu potrzebne jest dokładnie 26 m siatki , jakie wymiary ma ten plac

Szkoła za sumę 13800 zakupiła krzesła po 70 zł i stoły po 90 zł , ile zakupiono krzeseł i stołów jeżeli przy każdym stole stoją 2 krzesła

W autobusie jest 120 miejsc dla pasażerów , miejsc stojących jest o 40 więcej niż miejsc siedzących , ile jest miejsc siedzących w tym autobusie
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.4.
W autobusie jest 120 miejsc dla pasażerów , miejsc stojących jest o 40 więcej niż miejsc siedzących , ile jest miejsc siedzących w tym autobusie.

x - ilość miejsc siedzących
x+40 - ilość miejsc stojących


x+x+40=120
2x=80
x=40

Odp. W tym autobusie jest 40 miejsc siedzących.
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

1. t - ilość tygodni
10 + 2t = 190 - 10t
12t = 180
t = 15 tygodni
2. s - szerokość
2 (2s - 2) + 2s = 26
4s - 4 + 2s = 26
6s = 30
s = 5 metrów
więc
Długość: 8 m, szerokość: 5 metrów
3. x - ilość stołów
2x * 70 + 90x = 13800
230x = 13800
x = 60 stołów
120 krzeseł
ODPOWIEDZ