1.Za 3 lata Grześ będzie 3 razy starszy niż 3 lata temu. Ile lat ma Grześ???
2.Tomek ma 14lat a jego mama 38.Oblicz kiedy mama była od Tomka pięć razy starsza.Za ile lat będzie od niego dwa razy starsza?
3.Dorota jest cztery razy starsza od Macka.Za dwa lata będzie od niego trzy razy starsza.
a)Ile lat ma Maciek? Ile lat ma Dorota?
b)Za ile lat Dorota będzie 2 razy starsza od Macka?
4.Julek i Asia są w sumie o 6 lat starsi od swojego brata Michała ale każde z nich z osobna jest od niego młodsze:Julek o 7 lat,Asia o 2 lata.Ile lat mają w sumie wszyscy troje?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo muszę to na jutro zrobić. Z góry dzięki
Wiek dzieci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
x-wiek Grzesia
x+3-wiek Grzesia za 3 lata
x-3-wiek Grzesia 3 lata temu
x+3=3(x-3)
x=6
2.
x-ile lat temu mama była 5 razy starsza od Tomka
y-za ile lat mama będzie 2 razy starsza od Tomka
38-14=24-różnica lat
38-x-wiek mamy x lat temu
14-x-wiek Tomka x lat temu
38+y-wiek mamy za y lat
14+y-wiek Tomka za y lat
38-x=5(14-x)
38+y=2(14+y)
4.
x-wiek Michała
x-7-wiek Janka
x-2-wiek Asi
(x-7)+(x-2)=x+6
x=15
x-wiek Grzesia
x+3-wiek Grzesia za 3 lata
x-3-wiek Grzesia 3 lata temu
x+3=3(x-3)
x=6
2.
x-ile lat temu mama była 5 razy starsza od Tomka
y-za ile lat mama będzie 2 razy starsza od Tomka
38-14=24-różnica lat
38-x-wiek mamy x lat temu
14-x-wiek Tomka x lat temu
38+y-wiek mamy za y lat
14+y-wiek Tomka za y lat
38-x=5(14-x)
38+y=2(14+y)
4.
x-wiek Michała
x-7-wiek Janka
x-2-wiek Asi
(x-7)+(x-2)=x+6
x=15
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
zad.3.
a)m - wiek Maćka teraz
d - wiek Doroty teraz
m+2 - wiek Maćka za 2 lata
d+2 - wiek Doroty za 2 lata
d=4m
d+2=3(m+2)
4m+2=3m+6
m=4
d=16
Odp. Dorota ma teraz 16 lat, a Maciek 4 lata.
b) x -za tyle lat Dorota będzie 2 razy starsza od Maćka
16+x=2(4+x)
16+x=8+2x
x=8
Odp. Za 8 lat Dorota będzie 2 razy starsza od Maćka.
a)m - wiek Maćka teraz
d - wiek Doroty teraz
m+2 - wiek Maćka za 2 lata
d+2 - wiek Doroty za 2 lata
d=4m
d+2=3(m+2)
4m+2=3m+6
m=4
d=16
Odp. Dorota ma teraz 16 lat, a Maciek 4 lata.
b) x -za tyle lat Dorota będzie 2 razy starsza od Maćka
16+x=2(4+x)
16+x=8+2x
x=8
Odp. Za 8 lat Dorota będzie 2 razy starsza od Maćka.