Równania i nierówności.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Xeon
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 07 mar 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy

Równania i nierówności.

Post autor: Xeon »

Zad 14 W jednym koszyku jest trzy razy mniej grzybów niż w drugim. Jeżeli z drugiego przełożymy 10 grzybów do pierwszego, to w obu koszykach będzie tyle samo grzybów. Ile grzybów jest w każdym koszu ?

Zad 15 Mama i córka mają razem 60. Ile lat ma córka, jeżeli wiadomo, że za trzy lata będzie ona dwa razy młodsza od mamy ?

Zad 10 Suma dwóch liczb wynosi 8.4. Co to za liczby jeżeli druga jest 2,5 razy większa od pierwszej ?


Zad 11 W pewnym gimnazjum zorganizowano wyjście do teatru dla 171 osób łącznie z opiekunami. Uczniów było 18 razy więcej niż opiekunów. Ilu nauczycieli poszło do teatru ?


Zad 12

Dawid poszedł do sklepu z artykułami papierniczymi, w którym pióro jest droższe od ołówka o 9,80 zł. Ile kosztuje ołówek jeżeli za dwa piora i sześć ołówków zaplaci 23,60 ?




Zad 6 Znajdź długość kwadratu wiedząc że kwadrat o boku dłuższym o 17 cm ma pole większe o 459 cm kwadratowych



Proszę o pomoc.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 14
x - ilość grzybów w 1 koszyku
y - ilość grzybów w 2 koszyku

\(\begin{cases}y=3x\\ x+10=y-10 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x=10\\ y=30 \end{cases}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 15.

x - wiek córki
y - wiek matki

\(\begin{cases}x+y=60\\2(x+3)=y+3 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x=19\\y=41 \end{cases}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 10
x - pierwsza liczba
y - druga liczba

\(\begin{cases} x+y=8,4\\ 2,5x=y \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x=2,4\\y=6 \end{cases}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 11
x - ilość uczniów
y - ilość opiekunów

\(\begin{cases}x+y=171\\x=18y \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x=162\\y=9 \end{cases}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 12
x - cena pióra
y - cena ołówka

\(\begin{cases}x=y+9,80\\2x+6y=2,60 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x=10,30\\y=0,50 \end{cases}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 6.
x - długość boku kwadratu

\((x+17)^2=x^2+459\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=5\)
Xeon
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 07 mar 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy

Post autor: Xeon »

Jolu, bardzo ci dziękuję za poświęcony mi czas i oczywiście kciuki lecą. Jeszcze raz dziękuję.
ODPOWIEDZ