Zadanie 1.
Traktat ustanawiajacy Unie Europejska wszedł w ycie w XX wieku. Rok podpisania
tego traktatu jest liczba czterocyfrowa, której cyfra dziesiatek jest o 6 wieksza od cyfry
jednosci i której suma cyfr jest równa 22. Zaznacz równanie, które odpowiada tresci
zadania, jesli cyfre jednosci oznaczymy przez x.
A. x + x + 6 = 22
B. x - 6 + x = 22
C. 10 + x - 6 + x = 22
D. 10 + x + 6 + x = 22
Zadanie 2.
W trakcie konkursu każda drużyna otrzymała plasteline i 120 patyczków tej samej
długosci. Zadanie polegało na zbudowaniu ze wszystkich patyczków 15 modeli
szescianów i czworoscianów. Który układ równan powinna rozwiazac drużyna, aby
dowiedziec sie, ile szescianów i ile czworoscianów trzeba zbudowac?
x - liczba czworoscianów, y - liczba szescianów
A. x+y=15 B. 6y-12x=120 C. 6x+6y=120 D. x+y=15
12x-6y=120 x+y=15 x+y=15 6x+12y=120
Zadanie 3.
Trzem laureatom (I, II, III miejsce) Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej ufundowano
nagrody pienieżne. Nagroda II była o 20% mniejsza od I, a III stanowi 60% wartosci I.
Na nagrody przeznaczono łacznie 120 euro. Oblicz, ile euro dostał każdy laureat tego
konkursu. Zapisz obliczenia.
Zadanie 4.
Na dziedzincu przed Luwrem zbudowano szklana piramide. Piramida ta ma kształt
ostrosłupa prawidłowego czworokatnego o wysokosci około 20 metrów i krawedzi
podstawy 30 metrów. Wykonaj rysunek pomocniczy wraz z oznaczeniami i oblicz
powierzchnie scian bocznych szklanej piramidy. Zapisz obliczenia.
Zadanie 5.
Prostopadłoscienny zbiornik paliwa w modelu samolotu z silnikiem spalinowym ma
wymiary 1,8 dm x 15 cm x 8 cm. Zatankowano go do 75% jego wysokosci. Oblicz, ile
litrów paliwa jest w tym zbiorniku.
Jeżeli to możliwe to proszę o szybka odpowiedź. Z góry dziękuję.
.. Pozdrawiam ..
ZADANIA. Proszę o pomoc!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
3.
x-wartość I nagrody
x-0,20x=0,80x-wartość II nagrody
0,60x-wartość III nagrody
120-wartość wszystkich nagród
x+0,80x+0,60x-wartość wszystkich nagród
x+0,80x+0,60x=120
x=50
0,80x=0,80*50=40
0,60x=0,60*50=30
I nagroda wynosiła 50 euro , II - 40 euro, a III - 30 euro
5.
a=1,8 dm
b=15 cm =1,5 dm
c=8 cm=0,8 dm
Obliczam 75% wysokości
0,75c=0,75*0,8dm=0,6 dm
Obliczam ilość paliwa
V=a*b*0,75c
V=1,8*1,5*0,6
V=1,62 dm^3
V=1,62 l
4.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=27xe0pg&s=5
|AB|=|BC|=30m
|SO|=h=20m
Obliczam |OE|
\(|OE|=\frac{1}{2}|AB|\\
|OE|=15m\)
Obliczam \(h_{1}\)
\(h_{1}^2=h^2+|OE|^2\\
h_{1}^2=20^2+15^2\\
h_{1}^2=400+225\\
h_{1}^2=625\\
h_{1}=25m\)
Obliczam \(P_{b}\)
\(P_{b}=4\cdot \frac{|BC|h_{1}}{2}\\
P_{b}=4\cdot \frac{30 \cdot 25}{2}\\
P_{b}=1500m^2\)
x-wartość I nagrody
x-0,20x=0,80x-wartość II nagrody
0,60x-wartość III nagrody
120-wartość wszystkich nagród
x+0,80x+0,60x-wartość wszystkich nagród
x+0,80x+0,60x=120
x=50
0,80x=0,80*50=40
0,60x=0,60*50=30
I nagroda wynosiła 50 euro , II - 40 euro, a III - 30 euro
5.
a=1,8 dm
b=15 cm =1,5 dm
c=8 cm=0,8 dm
Obliczam 75% wysokości
0,75c=0,75*0,8dm=0,6 dm
Obliczam ilość paliwa
V=a*b*0,75c
V=1,8*1,5*0,6
V=1,62 dm^3
V=1,62 l
4.
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=27xe0pg&s=5
|AB|=|BC|=30m
|SO|=h=20m
Obliczam |OE|
\(|OE|=\frac{1}{2}|AB|\\
|OE|=15m\)
Obliczam \(h_{1}\)
\(h_{1}^2=h^2+|OE|^2\\
h_{1}^2=20^2+15^2\\
h_{1}^2=400+225\\
h_{1}^2=625\\
h_{1}=25m\)
Obliczam \(P_{b}\)
\(P_{b}=4\cdot \frac{|BC|h_{1}}{2}\\
P_{b}=4\cdot \frac{30 \cdot 25}{2}\\
P_{b}=1500m^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.