Pociągi, które się mijają

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
blue_and_green
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 21 cze 2010, 19:32
Podziękowania: 26 razy

Pociągi, które się mijają

Post autor: blue_and_green »

Dwa pociągi jadą po równoległych torach naprzeciw siebie. Pierwszy z prędkością 60 km/h, a drugi z prędkością 80 km/h. Pasażer jadący w drugim pociągu zauważył, że pierwszy pociąg mijał go przez 6 sekund. Oblicz długość pierwszego pociągu.
janusz47
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2010, 16:10
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: janusz47 »

Prędkość drugiego pociągu względem pierwszego pociągu (zwroty prędkości są przeciwne):
\(V = v_{1} + v_{2} = ( 60 + 80 ) \frac{km}{h} = 140 \frac{km}{h} = 38,(8) \frac{m}{s}.\)
Długość L pociągu pierwszego:
\(L = V \cdot t = 38,8 \cdot 6 = 232,8 m.\)
ODPOWIEDZ