Motocyklista, skarbonka i prostokąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
modlo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2010, 19:24
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Motocyklista, skarbonka i prostokąt

Post autor: modlo »

1.Z pewnej miejscowosci wyjechal motocyklista ze srednia predkoscia 50 km/h. Po godzinie w slad za nim ruszył samochód z predkoscia 80 km/h. po jakimczasie samochod dogoni motocykliste? Przedstaw ta sytuacje na rysunku.
2.Ula ma w skarbonce 43 zl w monetach dwuzlotowych i pieciozlotowych.Monet pieciozlotowych jest o 3 wiecej niz dwuzlotowych. Ile monet kazdego rodzaju znajduje sie w skarbonce?
3.Obwod prostokata jest rowny 36 cm. Jeden z bokow jest o 2 cm dluzszy od drugiego. Oblicz dlugosci bokow tego prostokata. Oblicz jego pole.
4.Obwod prostokata wynosi 64 cm.Jeden z jego boków jest 3 razy dluzszy od drugiego. Oblicz pole tego prostokata.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 4.
a, 3a - boki prostokąta

a+3a+a+3a=64
8a=64
a=8
3a=24

P=a*3a
P=8*24=192
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.
x, x+2 --> boki prostokąta

x+x+2+x+x+2=36
4x=32
x=8
x+2=10

P=x*(x+2)
P=8*10=80
modlo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2010, 19:24
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: modlo »

Domino21 bardzo Ci dziękuję za rozwiązanie zadań. Pozdrawiam modlo
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)x-liczba monet po 2 zł
y-liczba monet po 5 zł

\(\{y=x+3\\2x+5y=43\)
\(\{y=x+3\\2x+5(x+3)=43\)

\(2x+5x+15=43
7x=43-15
7x=28
x=4\;\;\;\;\;y=4+3=7\)

W skarbonce są 4 monety 2zł i 7 monet 5 zł.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
v_m=50 km/h-prędkość motocyklisty
t-czas motocyklisty
S_m=50t----droga motocyklisty do momentu,aż samochód go dogoni.

V_s=80 km/h-prędkość samochodu
t_s=t-1---czas jazdy samochodu
S_s=80(t-1)----droga samochodu do momentu,aż dogoni motocyklistę.
S_s=S_m,bo obaj wyruszają z tej samej miejscowości i kończą ją w momencie dogonienia (albo jadą sobie dalej...}
Podstawiamy dane do równania.
\(80(t-1)=50t
80t-80=50t
30t=80
t= \frac{8}{3}h
t=2 \frac{2}{3}h
t=2 h 40 minut\)

Samochód dogoni motocykl po czasie 2 godzin i 40 minut.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
modlo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 28 paź 2010, 19:24
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: modlo »

Galen wielkie dzięki!!! Modlo
ODPOWIEDZ