2 zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
macccio1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 30 maja 2010, 22:23
Podziękowania: 2 razy

2 zadania

Post autor: macccio1234 »

Zad1
Marysia w ciągu 1,4godziny przeszła 6,3km a Krysia w ciągu 20min przeszedł 1,6km.Które z dziewczynek szła szybciej Oblicz
Zad2
Naprawiono drogę o długości 12km i szerokości 6m w ciągu tygodnia wykonano 5/8 całej pracy .Ile m2 drogi pozostało do naprawienia oblicz
Z góry dzięki
5/8 to ułamek jak coś
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(\frac{6,3km}{1,4h}=4,5\frac{km}{h}\)

\(20min=\frac{1}{3}h\\\frac{1,6km}{\frac{1}{3}h}=4,8\frac{km}{h}\)

Krysia szła szybciej.

2.
Treść przepisz dokładnie tak, jak powinna brzmieć, bo nie wiadomo, czego dane dotyczą.
ODPOWIEDZ