Materiał w sklepie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 cze 2010, 19:32
- Podziękowania: 26 razy
Materiał w sklepie
W sklepie był materiał sukniowy w dwóch gatunkach. Pierwszego gatunku było 45m, co stanowi 37,5% całego towaru. Cena jednego metra pierwszego gatunku stanowiła 1,75 ceny jednego metra drugiego gatunku. Oblicz wartość całego towaru, jeżeli różnica cen jednego metra obu gatunków wynosiła 186 zł.
x- ilość całego towaru w sklepie
\(37,5%x=45\\0,375x=45\\x=120m\\120-45=75m\)
Było 45m I gatunku i 75m II gatunku
c- cena 1m materiału II gatunku
1,75c- cena 1m materiału I gatunku
\(1,75c-c=186\\0,75c=186\\c=248\\1,75\cdot248=434\)
Wartość całego towaru:
\(45\cdot434+75\cdot248=19530+18600=38130\)
Wartość całego towaru wynosi 38130zł.
\(37,5%x=45\\0,375x=45\\x=120m\\120-45=75m\)
Było 45m I gatunku i 75m II gatunku
c- cena 1m materiału II gatunku
1,75c- cena 1m materiału I gatunku
\(1,75c-c=186\\0,75c=186\\c=248\\1,75\cdot248=434\)
Wartość całego towaru:
\(45\cdot434+75\cdot248=19530+18600=38130\)
Wartość całego towaru wynosi 38130zł.