Układy równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Xeon
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 07 mar 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy

Układy równań

Post autor: Xeon »

Witam, potrzebuję pomoc w rozwiązaniu owych zadań :


Obrazek

Proszę jeszcze o napisaniu jak to zrobić, co z tego że ktoś mi zrobi jak nie będę wiedział o co chodzi, z góry wam bardzo dziękuję !!
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

a)
\(2 \left(-1+3 \right)=- \left( -1\right) +3 \\
2\cdot 2=1+3 \\
4=4\)

Liczba \(-1\) spełnia równanie.

c)
\(\begin{cases} 3\cdot 1+2=5 \\ 1+2\cdot 2=0\end{cases}\)
Pierwsze równanie jest spełnione, a drugie nie, więc ta para liczb nie spełnia równania.
Xeon
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 07 mar 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy

Post autor: Xeon »

Bardzo dziękuję i pozdrawiam :).
ODPOWIEDZ