Zadania z trescia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rafaello
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2009, 15:17

Zadania z trescia

Post autor: Rafaello »

1. w pierwszym miesiacu wydawnictwo sprzedawalo ksiazke po cenie 20 zl. W drugim cene obnizono o 10%, co spowodowalo wzrost przychodow o 8%. O ile wiecej ksiazek sprzedano w drugim miesiacu niz w pierwszym?

2. Ojciec podzielil w testamencie swoj majatek pomiedzy trzech synow w ten sposob, ze najstarszy mial dostac dwa razy wiecej majatku niz sredni, zas sredni - dwa razy wiecej niz najmlodszy syn. Jaka czesc majatku otrzymal najmlodszy syn?

3. Pomyslalem sobie dwucyfrowa liczbe naturalna o tej wlasnosci, ze gdy odejme od niej sume jej cyfr, a wynik podziele przez 9, to otrzymam cyfre dziesiatek pomyslanej liczby. O jakiej liczbie pomyslalem?

4. w pewnej szkole 40 uczniow to czlonkowie SKS-u. Wsrod nich 26 gra w siatkowke, 25 plywa, 27 jezdzi na nartach. Jednoczesnie plywa i gra w siatkowke 15, gra w siatkowke i jezdzi na nartach 16, plywa i jezdzi na nartach 18. Jeden uczen nie zajmuje sie sportem. Ilu uczniow uprawia wszystkie trzy dyscypliny sportowe? ilu uczniow uprawia tylko jedna dyscypline sportowa?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.
x-część majątku, jaką otrzymał najmłodszy syn
2x-część majątku, jaką otrzymał średni syn
2*2x-część majątku, jaką otrzymał najstarszy syn
x+2x+2*2x=1
7x=1
x=1/7
Najmłodszy syn otrzymał 1/7 majątku

3.
x-cyfra dziesiątek
y-cyfra jedności
10x+y-liczba dwucyfrowa
\(\frac{10x+y-(x+y)}{9}=x\\
0=0\)

Jest nieskończenie wiele takich liczb np 12, 20, 73, 88...
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

1. http://www.zadania.info/910001
3. Twój rachunek pokazał, że każda liczba dwucyfrowa ma tę własność. Jest ich dokładnie 90.
4. http://www.zadania.info/3215763
ODPOWIEDZ