zadania tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Funkyart
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 07 lut 2009, 15:08

zadania tekstowe

Post autor: Funkyart »

1.Jacek ma o 20% więcej znaczków niż Karol. O ile procent mniej znaczków oo Jacka ma Karol?
2.Na wycieczkę szkolną zapisało się 2/3 uczniów klasy drugiej. Z powodu choroby pojechało o 10% uczniów mniej niż się zapisało i wówczas okazało się, że na wycieczce było 18 uczniów. Ile uczniów jest w tej klasie?
3.Liczbę dodatnią x zwiększono o 20%.Następnie otrzymaną liczbę znowu zwiększono o 20%.Oblicz stosunek tak otrzymanej liczby do liczby x zwiększonej jednorazowo o 40%.
4.Zmieszano pewną liczbę kilogramów roztworu soli 40% z dwa razy większą ilością kilogramów roztworu tej soli 10%.Ilu procentowy roztwór soli otrzymano?
Proszę o pomoc:(:(
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.1.
j=120%*k
k=j/120%
k=j/1,2
k=10j/12 *100%
k=83,33%j
100%-83,33%=16,67%
odp. Karol ma 0 16,67% znaczków mniej niż Jacek.

zad.2.
x-ilości uczniów klasy drugiej

2/3x-0,1*2/3x=18
0,9*2/3x=18
9/15x=18
1/15x=2
x=30

odp. W tej klasie jest 30 uczniów.

zad.3.
1,2*1,2x=1,44x
1,4*x=1,4x
Odp. Większa jest liczba dwukrotnie zwiększona o 20%.
ODPOWIEDZ