1.swieżo zerwany arbuz, zawierający 99% wody waży 6 kg. Po leżakowaniu zawartość wody w arbuzie spadła do 98%. Ile teraz waży arbuz?
2.właścieciel domu, chcąc oszczędzić energię eektryczną, dokonał trzech usprawnień , które obniżyły wydatki kolejno o 20 %, o 25% i o 55%. O ile procent łącznie zmniejszyły się jego wydatki na ogrzewanie?
4.Z dwóch miejscowości leżących przy tej samej drodze w odległości 12km wyruszają jednocześnie na spotkanie rowerzysta i pieszy.Pieszy przechodzi w ciągu godziny 5km,a rowerzysta przejeżdża 15km.Po jakim czasie nastąpi spotkanie?Ile kilometrów do spotkania pokona pieszy, a ile rowerzysta?
5.Wycieczka szkolna idzie z prędkością 4 km/h. Po 45 minutach od wyjścia wycieczki spóźniony kolega wyjeżdża na rowerze i jedzie z prędkością 15 km/h. Kiedy i w jakiej odległości od startu dogoni on wycieczkę?
Proszę o pomoc:(
zadania tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zad.1.
1%*6kg=0,06kg (ilość miąższu)
x-waga arbuza teraz
2%*x=0,06kg
x=3kg
Odp. Teraz arbuz waży 3kg.
zad.2.
0,8x*0,75*0,45=0,27x
1-0,27=0,73
odp. Właściciel domu łącznie zmniejszył o 73% wydatki na ogrzewanie.
zad.4.
x-droga pokonana przez pieszego
y-droga pokonana przez rowerzystę
x+y=12
p-prędkość pieszego = 5km/h
r-prędkość rowerzysty = 15km/h
t-czas od wyruszenia do spotkania
x=p*t=5t
y=r*t=15t
5t+15t=12
20t=12
5t=3
t=0,6h=36min
x=5*0,6=3km
y=15*0,6=9km
Odp. Spotkanie nastąpi po 36 minutach. Pieszy pokona 3km, a rowerzysta 9km.
zad.5.
45min=0,75h
s-droga pokonana przez wycieczkę przez 45min od startu
s=4*0,75=3km
t-czas, w którym rowerzysta dogoni wycieczkę
3+4*t=15*t
3=11t
t=3/11h=16,4min
o-odległość od startu do spotkania z wycieczką
o=15*t=4,09km
Odp. Rowerzysta dogoni wycieczkę po ok 16,4 min, w odległości ok 4,09km od startu.
1%*6kg=0,06kg (ilość miąższu)
x-waga arbuza teraz
2%*x=0,06kg
x=3kg
Odp. Teraz arbuz waży 3kg.
zad.2.
0,8x*0,75*0,45=0,27x
1-0,27=0,73
odp. Właściciel domu łącznie zmniejszył o 73% wydatki na ogrzewanie.
zad.4.
x-droga pokonana przez pieszego
y-droga pokonana przez rowerzystę
x+y=12
p-prędkość pieszego = 5km/h
r-prędkość rowerzysty = 15km/h
t-czas od wyruszenia do spotkania
x=p*t=5t
y=r*t=15t
5t+15t=12
20t=12
5t=3
t=0,6h=36min
x=5*0,6=3km
y=15*0,6=9km
Odp. Spotkanie nastąpi po 36 minutach. Pieszy pokona 3km, a rowerzysta 9km.
zad.5.
45min=0,75h
s-droga pokonana przez wycieczkę przez 45min od startu
s=4*0,75=3km
t-czas, w którym rowerzysta dogoni wycieczkę
3+4*t=15*t
3=11t
t=3/11h=16,4min
o-odległość od startu do spotkania z wycieczką
o=15*t=4,09km
Odp. Rowerzysta dogoni wycieczkę po ok 16,4 min, w odległości ok 4,09km od startu.