1.Uczniów pewnej szkoły ustawiono w kwadrat (tj. tyle samo rzędów,co uczniów w rzędzie).Następnie próbowano ich ustawić w prostokąt,zmniejszając liczbę rzędów o 4, a zwiększając o 5 liczbę uczniów w rzędzie.Okazało się ,że brakuje 3 uczniów w rzędzie.Okazało się,że brakuje 3 uczniów do wypełnienia tego prostokąta.Ilu uczniów liczyła ta szkoła?
2.Uczniowie napisali pracę kontrolną.30 % uczniów otrzymało piątkę,40% otrzymało czwórkę, 8 uczniów otrzymało trójkę,a pozostali ocenę dopuszczającą. Średnia ocen wynosiła 3,9. Ilu uczniów otrzymało piątkę?
Prosze o odpowiedzi.
zadania tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 2
x-ilość uczniów
0,3x-ilość 5
0,4x-ilość 4
8-ilość 3
x-(0,3x+0,4x+8)=0,3x-8-ilość 2
\(\frac{0,3x\cdot5+0,4x\cdot4+8\cdot3+(0,3x-8)\cdot2}{x}=3,9\\
...\\
x=40\)
\(0,3x=0,3\cdot40=12\)
Piątkę otrzymało 12 uczniów
x-ilość uczniów
0,3x-ilość 5
0,4x-ilość 4
8-ilość 3
x-(0,3x+0,4x+8)=0,3x-8-ilość 2
\(\frac{0,3x\cdot5+0,4x\cdot4+8\cdot3+(0,3x-8)\cdot2}{x}=3,9\\
...\\
x=40\)
\(0,3x=0,3\cdot40=12\)
Piątkę otrzymało 12 uczniów
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: