zadanie tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie tekstowe
W kółku matematycznym, na które uczęszcza Joanna, więcej niż 94% uczestników stanowią chłopcy. Ilu co najmniej uczniów może liczyć to koło?? Proszę pomoc.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1-minimalna ilość dziewcząt (Joanna chodzi na to kółko)
x-ilość chłopców
1+x-minimalna ilość osób
x>0,94(1+x)
x>0,94+0,94x
x-0,94x>0,94
0,06x>0,94
x>\(15\frac{2}{3}\)
x=16
1+x=1+16=17
Minimalna ilość uczestników to 17
x-ilość chłopców
1+x-minimalna ilość osób
x>0,94(1+x)
x>0,94+0,94x
x-0,94x>0,94
0,06x>0,94
x>\(15\frac{2}{3}\)
x=16
1+x=1+16=17
Minimalna ilość uczestników to 17
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.